Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de NS vele mensen naar concentratiekampen van de nazi’s vervoerd. Onder hen waren de ouders van Salo Muller. De NS heeft besloten schadevergoeding te gaan betalen aan hem en alle andere slachtoffers en nabestaanden van deze transporten.

In 1941 zijn de ouders van Salo Muller door de NS afgevoerd naar Westerbork. Vanuit daar zijn ze op transport gesteld naar Auschwitz, waar ze zijn omgebracht.

De nazi’s deden tijdens de Tweede Wereldoorlog een beroep op de NS voor het uitvoeren van deze zogenoemde Jodentransporten. De NS stelde daarop een dienstregeling op en stelde haar treinstellen beschikbaar voor het vervoeren van mensen naar de concentratiekampen.

Aan deze transporten heeft de NS zeker 2,5 miljoen euro verdiend. De organisatie heeft in 2005 schuld bekend en haar excuses aangeboden. Op 27 november 2018 maakte de NS-topman Roger van Boxtel bekend dat de NS slachtoffers en nabestaanden die met haar treinen zijn vervoerd een schadevergoeding gaat betalen. De NS stelt een commissie in die gaat uitzoeken wie een schadevergoeding krijgt en op welke manier.

Muller zette zich jarenlang in om dit voor elkaar te krijgen. Hij deelde mede dat hij niet had verwacht dat de NS dat zou doen, en is er erg tevreden mee.

Lees het originele nieuwsbericht ‘NS betaalt schadevergoeding voor Jodentransporten tijdens Holocaust’