Interview Arie van Houwelingen – overlevende Rebstock

Geboren in 1923 moest Arie van Houwelingen zich in 1943 melden bij de Arbeitseinsatz. Hij gaf aan de oproep gehoor, net als alle jongens van zijn leeftijd, en meldde zich bij het station Staatsspoor in Den Haag. Arie werd goedgekeurd en kreeg een pas. Hij stapte weliswaar de trein in maar reed linea recta naar zijn onderduikadres in Delfgauw. ‘Ik ga niet voor de moffen werken’, zoals Arie het nu, inmiddels 93 jaar oud, verwoordt. ‘Ze kunnen het lazarus krijgen.’

Helaas werd hij verraden. Van Rotterdam kwam Arie in Amersfoort terecht en september 1944 ging hij op transport naar Duitsland, naar Brück am Ahr. Dat was het begin van een reeks van verschillende kampen waar hij de oorlogsjaren doorbracht.

Een van die kampen was Rebstock in het Mariental, een zusterkamp van het grote kamp Buchenwald. In Rebstock moesten de gevangenen diverse onderdelen voor de V1 en V2-raketten assembleren, die werden vervaardigd in het kamp Dora Mittelbau. Bijzonder aan Rebstock is dat het nog maar kort geleden is ontdekt en er is een Gedenkstätte opgericht. Op 9 november 2017 is de Gedenkstätte officieel geopend. Arie was er eregast en keerde na 73 jaren naar deze plaats terug. Wij mochten erbij aanwezig zijn.

Houd onze site in de gaten voor een blog over deze opening van Gedenkstätte Lager Rebstock.