Onderzoeksreis Frankrijk 2017

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen ter plaatse hebben we in september 2017 een nieuwe onderzoeksreis ondernomen naar Frankrijk. We hebben eerst La Coupole bezocht, vervolgens de bunkers ‘Le Blockhaus D’éperlecques’, het monument van de wielerbaan Vélodrome d’Hiver en Drancy en tot slot het interneringskamp Royallieu.

De bouw en ontwikkeling van de V1 en de V2 (door Werner von Braun) zijn gestart in Peenemünde. De geallieerden kregen hier lucht van en hebben een intensief bombardement uitgevoerd. Dit was operatie Hydra die op 18 augustus 1943 door de Royal Air Force werd uitgevoerd. Helaas was er sprake van een markeringsfout waardoor de bommen voor een groot gedeelte hun doel misten en er veel Poolse en Russische gevangenen in het plaatselijke kamp Trassenheide gesneuveld zijn. Daarop besloten de Nazi’s de bouw en verdere ontwikkeling van de V1 en de V2 onder te brengen op verschillende locaties.

La Coupole

Een groot gedeelte ging naar Dora Mittelbouw (in de bergen). Op 27 augustus 1943 werd de bunker bij Éperlecques zwaar beschadigd door bombardementen. De bunker, Le Blockhaus d’Éperlecques, gold als één van de meest geavanceerde bouwplaatsen voor de raketten. Het gedeelte dat op de foto te zien is, zijn de restanten van de zuurstoffabriek. Vervolgens moest de Nazi’s opnieuw op zoek naar een andere locatie voor de raketten. Bij Helfaut-Wizernes werd het bouwproject 21 gestart (La Coupole), waar vanaf september 1943 gemiddeld 1300 arbeiders non-stop werkten aan de bouw van de koepel en de onvoorstelbare ondergrondse infrastructuur. De diameter van de koepel is 71 meter en is gemaakt van 5 meter dik gewapend beton. Vanaf de binnenzijde gemeten is de koepel 40 meter hoog.

 

La Coupole was gebouwd voor de assemblage en het lanceren van de V2-raketten maar is door intensieve bombardementen nooit in gebruik gekomen. Tot het einde van de oorlog werd er door de Nazi’s gebruik gemaakt van mobiele lanceerinstallaties voor de raketten. Het werkkamp Rebstock was een zusterkamp van het grote kamp Buchenwald en assembleerde in opdracht van het kamp Dora-Mittelbouw onderdelen voor de raketten.

Vélodrome d’Hiver

Monument Vélodrome d'Hiver bij Parijs 2017

Het wielerstadion het Vélodrome d’Hiver deed op 16 en 17 juli 1942 dienst als verzamelpunt voor Parijse Joden die tijdens een grootschalige razzia opgepakt door de Franse politie, in opdracht van de Duitse bezetter. De locatie is enigszins vergelijkbaar met de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, geen voorzieningen en veel te krap voor het grote aantal mensen dat hier verzameld werd. In het velodroom zaten meer dan 13.000 joden van buitenlandse nationaliteit (de Franse joden werden met rust gelaten), die daar enkele dagen zonder eten moesten blijven, om van daaruit te worden gedeporteerd.Nog geen honderd van hen hebben de oorlog overleefd. Ook Drancy, een gebouwencomplex van aaneengeschakelde flats, deed dienst als verzamelplaats. Vanuit Vélodrome d’Hiver en Drancy werden gevangenen getransporteerd naar Royallieu.

Interneringskamp Royallieu

Het interneringskamp Royallieu bevond zich in de stad Compiègne net buiten Parijs. Het was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de grootste doorgangskampen in het door de Duitsers bezette Frankrijk. Circa 54.000 joden, verzetsstrijders, militante vakbondsleden, politici en andere vervolgden werden hier opgesloten. Ongeveer 50.000 van hen werden vanuit Royallieu gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen zoals Auschwitz, Dachau, Mauthausen en Buchenwald. In Royallieu bevond zich ook het Joodse kamp, “Kamp C”, dat al een vernietigingskamp op zich was vanwege de honger en de ziekte die er heersten. Er was weinig bekend over het interneringskamp Royallieu tot in 2008 de eerste historische studie verscheen. Op de plek van Royallieu bevindt zich sinds 2008 een museum met een documentatiecentrum. Ook staan er nog enkele originele kampgebouwen.

 

 

[Bron: Wikipedia]