Reisverslag 2015 – deel 13 (slot): Wildenbruch en terug thuis

De bestemming voor vandaag is Wildenbruch, circa 560 km dus we hebben een behoorlijke rit voor de boeg. Tijdens de rit vertel ik Fara over mijn eerdere bezoeken aan Polen. Zij raakt zo enthousiast over Poznan dat we besluiten een korte tussenstop te maken in Poznan, Tczew.

Poznan

Poznan telt circa 550.000 inwoners en is een van de oudste steden van Polen. Plein in PoznanHet is de hoofdstad van het Woiwodschap. We bezoeken het Stary Browar (winkelcentrum) en lopen over de oude markt met zijn gezellige winkeltjes en restaurants. Poznan heeft veel prachtige historische gebouwen waaronder de Kathedraal van Poznan, de oudste van Polen waar de eerste koningen van Polen zijn begraven. Vermeldenswaardig is dat zich in Poznan ook de Fara Church bevindt. Helaas hebben we te weinig tijd om lang in Poznan te blijven.

Napraten over onze geslaagde reis

Aangekomen in ons sfeervolle hotel Gasthof Zur Linde in Wildenbruch praten we nog lang na over onze geslaagde en indrukwekkende reis. Voor de verandering vertrekken we niet al te vroeg om de files rond Berlijn te vermijden. We genieten dus van het uitgebreide ontbijt en nemen nog een extra kop koffie. Het personeel in het typisch Duitse Gasthof is gastvrij en vriendelijk. De royale kamer en de hooggekwalificeerde chefkok zorgen voor een aangenaam verblijf.

Slotbetoog

De familie en de verplichtingen roepen. Met een hoofd vol herinneringen, een boek vol notities, tassen vol boeken en informatie over de bezochte kampen en heel veel foto’s beginnen we aan de laatste etappe van de reis. De circa 680 km naar huis verlopen soepel en zonder problemen; we zijn blij om na 2 1/2 week omzwervingen weer thuis te komen. De maanden van intensieve voorbereidingen hebben zijn vruchten afgeworpen, de ambitieuze reis is zeer geslaagd, alle afspraken zijn nagekomen en de foto’s zijn bijzonder goed gelukt. Alle verkregen informatie en de foto’s zijn een waardevolle aanvulling voor ons project Silent Witness.

In totaal hebben we 10 kampen bezocht, ca. 1350 foto’s gemaakt, tientallen mensen gesproken, 20 boeken gekocht, circa 7.000 km afgelegd en in 8 verschillende hotels overnacht.

Speciale dank

Hierbij wil ik de volgende mensen hartelijk danken, want zonder de medewerking en inzet van deze mensen kan een reis als deze niet plaatsvinden.

 

Mijn vrouw Manon:
voor haar geduld en vertrouwen.
Mijn reismaatje Fara Lageweg:
voor haar vriendschap, tomeloze inzet en doorzettingsvermogen.

 

Onze speciale dank gaat uit naar alle directies van de 10 bezochte kampen voor hun vertrouwen en informatie. Met speciale dank aan de directie van het kamp Stutthof in Polen waar de autorisatie achteraf zonder problemen geregeld is.

 

KZ Breitenau, Duitsland:
Mevrouw Cornelia Reed voor de enthousiaste en kundige rondleiding, de extra aanvullende informatie en speciaal voor ons gemaakte kopieën.
KZ Flossenbürg, Duitsland:
De heer Boris Behnen voor de autorisatie en informatie.
KZ Gusen, Oostenrijk:
De directie van het kamp Mauthausen.
Andreas Sulzer, Oostenrijk:
Grote dank voor een uitgebreide rondleiding door het gebied bij KZ Gusen en het interview!
KZ Theresienstadt, Tsjechië:
De heer Stanislav Lada voor de autorisatie en informatie.
KZ Gross Rosen, Polen:
Mevrouw Marta Sadlocha voor de autorisatie, extra informatie en gesprek.
KZ Majdanek, Polen:
De heer Tomasz Kranz (directeur) en Lukasz Myszala voor de autorisatie en informatie.
KZ Sobibór, Polen:
De heer Tomasz Kranz (directeur) en Lukasz Myszala voor de autorisatie en informatie.
KZ Belzec, Polen:
De heer Tomasz Kranz (directeur Majdanek) en Lukasz Myszala en de heer Tomasz Hanejko (directeur Belzec) voor de autorisatie, rondleiding en uitgebreide informatie en extra tips.
KZ Treblinka, Polen:
De heer Edward Kopowka voor autorisatie en informatie.
KZ Stutthof, Polen:
Mevrouw Katarzyna Pawlaczyk voor de autorisatie en mevrouw Maria T. Szymanska voor het nasturen van boeken en extra informatie.

 

En tot slot onze dank aan al onze trouwe lezers en volgers. Wij dienen hetzelfde doel: dit mag nooit vergeten worden!