Reisverslag 2015 – deel 8: Majdanek

afrasteringBad en desinfectieruimte

De volgende dag vervolgen we onze reis en gaan we oostwaarts naar de prachtige stad Lublin. De route leidt ons via de historische stad Krakau, met cira 760.000 inwoners de op één na grootste stad van Polen. Helaas dwingt het krappe reisschema ons om door te rijden, dus we brengen geen bezoek aan deze mooie stad.

 

Na een lange, vermoeiende reis komen we gelukkig nog redelijk op tijd aan in Lublin. Omdat we een afspraak hebben met Łukasz Myszala besluiten we om direct door te rijden naar het kamp Majdanek. Helaas is Łukasz al naar huis en begrijpen we van zijn collega’s dat hij de volgende dag aanwezig zal zijn. Het is belangrijk dat we hem persoonlijk spreken want de directie van Majdanek gaat ook over de goedkeuring voor Bełżec en Sobibór.

Toegang tot Bełżec en Sobibór

CrematoriumMonument van 'Struggle and martyrdom'

Gelukkig treffen we Łukasz de volgende dag inderdaad aan. Hij belooft ons te zorgen voor toegang tot de genoemde kampen en de verschillende directies te informeren over onze komst. Er op vertrouwend dat het goedkomt, begeven we ons naar ons hotel. Ondanks dat het hotel niet ver weg ligt, is het vinden ervan een hele zoektocht. Het Piano Hotel blijkt net een paar kilometer buiten Lublin te liggen. Dit nieuwe, comfortabele hotel is voor de komende dagen onze uitvalsbasis.

 

Na een welverdiende douche en een heerlijk hapje eten bereiden we ons voor op ons bezoek aan het kamp Sobibór, dat voor morgen is gepland.

 

Foto’s van links naar rechts en van boven naar beneden:

  • Afrastering Majdanek
  • Bad- en desinfectieruimte
  • Crematorium
  • Monument van ‘Struggle and martyrdom’. Het monument van strijd en martelaarschap werd in 1969 opgericht ter herdenking van de slachtoffers van het kamp. Het werd ontworpen door beeldhouwer Wiktor Tolkin en ingenieur Janusz Dembek. Het belangrijkste component van het monument verwijst naar de Poort van de hel van Dante’s ‘Goddelijke Komedie’. Ervoor is het een holte die de afgrond van het kamp symboliseert. De data van de Duitse bezetting van Lublin 1939-1944 zijn uitgehouwen in zes votiefkaarsen. Op de buitenmuur van het monument, aan de kant van de zogenaamde “Black Road”, zijn silhouetten van gevangenen zichtbaar.