Reisverslag 2015 – deel 7: Klooster Maximiliaan Kolbe

We rijden naar Oświęcim naar ons volgende hotel. De Duitse naam voor Oświęcim is Auschwitz en is onlosmakelijk verbonden met het vernietigingskamp Auschwitz en Birkenau, kampen die we reeds eerder hebben bezocht.

Zijn gedachtegoed

Klooster Maximiliaan Kolbe Oswiecim 02Ons doel is het klooster van Maximiliaan Kolbe, dat net buiten de stad staat en nog vol in gebruik is. In het eerste hoofdstuk van het boek Silent Witness kunt u straks* het indrukwekkende relaas lezen van deze bijzondere man die zijn leven gaf voor een medegevangene. Door zijn levensverhaal zijn we bijzonder geïntrigeerd geraakt door wie Maximiliaan Kolbe nu precies was. klooster-maximiliaan-kolbe-oswiecim-01Vandaar dat we een bezoek brengen aan het klooster waar zijn gedachtegoed wordt beheerd. De aanwezigheid van Maximiliaan Kolbe is bijna tastbaar aanwezig. Een innerlijke rust maakt zich van mij meester, bijna onwerkelijk. Tevreden verlaten we het klooster.

Ambivalent gevoel

Ons hotel Galicja ligt midden in Oświęcim. Het hotel is mooi en van alle gemakken voorzien, maar het is een ambivalent gevoel om te verblijven op een plek waar zich ruim zeventig jaar geleden zoveel gruwelijkheden hebben afgespeeld. Oświęcim is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige stad met meer dan 41.000 inwoners.

 

* Naar verwachting verschijnt het boek in 2017.