Reisverslag 2015 – deel 5: Kasteel Książ

We verlaten Tsjechië en na een lange maar mooie rit komen we redelijk op tijd aan op het Zamek (kasteel) Książ. Hier zullen we een paar dagen verblijven. Wałbrzych en het kasteel Książ zijn in 2015 vaak in het nieuws geweest vanwege de gold train: onderzoekers claimen de trein in de bergen van Wałbrzych te hebben gevonden. Ksiaz Castel WalbrzychDit is wereldnieuws en wordt door veel instanties, landen en bevolkingsgroepen op de voet gevolgd. Tot op heden is er (nog) geen hard bewijs uit de bergen tevoorschijn gekomen. Het nieuws trekt veel toeristen en gold diggers, wat ter plaatse goed te merken is aan de grote drukte.

Complex netwerk van tunnels

Het kasteel is gelegen boven op een berg in een prachtig gebied omringd door dichtbegroeide, oude bossen. De Indian Summer trakteert ons op een rijke schakering van kleuren. Na het inchecken gaan we op verkenningstocht, te beginnen bij een rondje om het majestueuze kasteel. Het Książ-kasteel is een van de grootste kastelen van Europa en onder het kasteel is door de nazi’s een complex netwerk van tunnels gebouwd. _LWS2748-2Een klein aantal van deze tunnels is op gezette tijden toegankelijk. Het tunnelnetwerk strekt zich uit tot het Uilengebergte. Tot op de dag van vandaag zijn nog niet alle ondergrondse tunnels in kaart gebracht. Sommige tunnels zijn opgeblazen en andere gedeelten staan onderwater en zijn daardoor niet meer toegankelijk. Al jaren proberen onderzoekers het gecompliceerde netwerk exact in kaart te brengen.

Overwoekerde betonconstructies

Wij volgen een kronkelig pad de berg af richting het dal en proberen een omtrekkende beweging rondom het kasteel te maken. Bij de oversteek over een snelstromende rivier vinden we verschillende ‘stille getuigen’ in de vorm van overwoekerde betonconstructies en oude gebarricadeerde ingangen. We banen ons een weg door de dichte begroeiing en staan nu loodrecht onder het kasteel aan de voet van de berg. Van hieruit lijkt het kasteel nog imposanter dan het al is. Helaas begint het te schemeren en in deze tijd van het jaar wordt het in een rap tempo aardedonker dus we besluiten terug te gaan. Alleen, wie een berg afdaalt, moet hem ook weer beklimmen om terug te komen. Het wordt een lange klimtocht.. in het donker! Afgepeigerd en bezweet komen we aan bij het hotel. Na een verkwikkende douche en een hapje eten voelen we ons weer beter. We bekijken het programma voor de volgende dag en bereiden ons voor op een bezoek aan het kamp Gross Rosen.