Overlevende van Sobibór Jules Schelvis overleden

Jules SchelvisOp 3 april 2016 is de Joodse Nederlander Jules Schelvis, overlevende van Sobibór, overleden. Hij was oprichter van de Stichting Sobibor.

 

Schelvis overleefde als enige het 14e transport van Westerbork naar Sobibór op 6 juni 1943. Hij was als 22-jarige jongen opgepakt en met enkele duizenden andere Joden op transport gesteld naar het vernietigingskamp. Zijn vrouw en haar ouders werden in Sobibór vergast. Schelvis overleefde omdat hij naar een ander kamp werd overgeplaatst. Hij overleefde uiteindelijk zeven kampen.

 

Na de oorlog schreef hij enkele boeken, onder meer Binnen de poorten en Vernietigingskamp Sobibor. In Duitsland trad hij op als burger-aanklager tegen kampbeulen. In het proces tegen John Demjanjuk, verdacht van oorlogsmisdaden en verantwoordelijk voor het vermoorden van Joodse gevangenen in Sobibór, trad Schelvis op als mede-aanklager.

 

In 1999 richtte Schelvis de Stichting Sobibor op met het doel de herinnering aan dit vernietigingskamp levend te houden. In Sobibór zijn 34.313 Joodse Nederlanders vergast. Meer informatie: Stichting Sobibor