Reisverslag 2015 – deel 1: Breitenau

Breitenau 01Na maanden van voorbereiding begint de reis eindelijk vorm te krijgen. Het wordt tijd want het jaar nadert het einde, het weer wordt slechter en de dagen korter. Op zich is sneeuw en ijs geen belemmering voor ons, het kan zelfs een toegevoegde waarde voor de foto’s zijn. Een van onze hoofddoelen is het kamp Sobibór met de recente opgravingen. Afgedekt door een flink pak sneeuw heeft een bezoek aan Sobibór geen zin dus ik ben blij dat het vertrek van de reis in zicht komt. Intensief contact met de verschillende kampen – voor het verkrijgen van de autorisaties – begint eindelijk zijn vruchten af te werpen.

Reispartner

Ook het organiseren van een geschikte reispartner bleek niet eenvoudig te zijn. De eerste gedachte ging uit naar Sjoerd, die ook mijn reispartner naar het kamp Natzweiler Struthof in Frankrijk was. Sjoerd is uitermate geïnteresseerd en begaan met ons project en was mede daarom een dankbare en vooral ook plezierige reisgenoot. Helaas kon Sjoerd zich niet langer dan een week vrijmaken, wat zeker te kort voor deze reis zou zijn. Een tweede geschikte kandidaat was Floris, met wie ik regelmatig in het dagelijks leven samenwerk. Tevens is Floris een goed chauffeur, een absolute pre als je circa 7.000 km voor de boeg hebt. Helaas kon Floris door persoonlijke omstandigheden ook niet mee. Na een kort overleg met Fara – een vaste medewerkster van ons technische team – bleek zij een geschikte reispartner. Zij was meteen enthousiast en kon zich voor langere tijd vrijmaken om samen met mij op deze onderzoeksreis te gaan. Achteraf zou blijken dat dit een juiste beslissing was. Breitenau 02 Zolder boven de Kerk

Imposant complex

Ondanks dat we nog niet alle toestemmingen van de kampen hebben ontvangen, die je als professioneel fotograaf beslist nodig hebt, besluiten we toch te vertrekken op zondagmorgen 18 oktober om 06.00 uur. Onze eerste bestemming is het kamp Breitenau in Guxhagen Duitsland. Na enig zoeken treffen we een imposant complex van historische gebouwen aan met in het midden de grote kerk. De kerk speelt een bijzondere rol in het kampverleden van Breitenau. (welke rol?) Bij aankomst melden we ons in een van de gebouwen en ontmoeten Cornelia Reed. Zij geeft ons een persoonlijke rondleiding door de kerk en door diverse gebouwen, die we allemaal mogen fotograferen. We beklimmen de toren en kunnen zelfs de zolder van de grote kerk betreden waar tijdens de kampjaren gevangenen hebben geslapen. Het is een immense zolder zonder enige faciliteiten. Het kiert en giert overal naar buiten en uiteraard is van isolatie geen sprake. Cornelia voorziet ons van extra informatie en maakt voor ons aanvullende kopieën. We bedanken haar en vervolgen onze weg naar Flossenbürg waar we de volgende dag onze volgende afspraak hebben.