Onderzoeksreis Treblinka en Stutthof Polen

Treblinka 01We vervolgden onze reis naar Treblinka. Treblinka I was het werkkamp, Treblinka II het vernietigingskamp. Zoals reeds geschreven in het vorige blog, maakte de aanleg en de operatie van Treblinka II deel uit van Aktion Reinhard.

Treblinka I en II

Kamp I en II zijn verbonden door een pad van 2,5 kilometer lengte bestaande uit kasseien. Treblinka 02Van beide kampen is bitter weinig meer over. Op het enorme terrein van circa 3 kilometer lengte staan alleen nog veel oude fundaties van de barakken, meer is er van het oude kamp niet te zien. De omvang van Treblinka II is weergegeven door middel van menhirs, wat er indrukwekkend uitzag. Ook de gedenkplaats is voorzien van verscheidene imponerende monumenten en gedenkstenen. Treblinka 04De oude groeve, waar kiezelzand werd gewonnen voor de industrie, is omgeven door lange rijen met kruisen, wat ons een luguber aanzien gaf. Op Auschwitz-Birkenau na vielen hier de meeste slachtoffers.

Stutthof Polen

Stuthof 02We besloten onze onderzoeksreis in Stutthof Polen, nabij Gdansk. Van dit grote kamp is nog veel origineel en fysiek materiaal aanwezig dus voor de fotografie van ons project was dat zeer interessant. Een van de redenen waarom we dit kamp in het project willen opnemen, is omdat de omstandigheden hier bijzonder gruwelijk schijnen te zijn geweest. Stuthof 04Zo werden gevangenen bijvoorbeeld ook vergast met uitlaatgassen in de laadruimte van vrachtwagens.

Einde van de onderzoeksreis

Na 2,5 week op pad te zijn geweest door Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen, reden we vervolgens weer op huis aan met een schat aan nieuwe informatie, foto’s, indrukken en contacten. Alle bruikbare gegevens zullen we gebruiken en verwerken in ons boek Silent Witness.