Onderzoeksreis Sobibór en Bełżec

Belzec 04Van het klooster van Maximiliaan Kolbe – waarover u hebt kunnen lezen in het vorige blog – vervolgden we onze onderzoeksreis naar het Poolse Lublin, uitvalsbasis voor de drie voormalige vernietigingskampen Majdanek, Sobibór en Bełżec. Deze overigens prachtige stad is gelegen aan de oostelijke grens van Polen nabij Oekraïne.

Beheer van de kampen Sobibór en Bełżec

In Majdanek waren we jaren geleden al geweest voor het project Silent Witness. De reden voor ons bezoek tijdens deze reis was overleg en kennismaking, want de directie van Majdanek beheert ook de kampen Sobibór en Bełżec.Belzec 03

Systematische vernietiging als doel

Belzec 02Bełżec was het eerste vernietigingskamp van de nazi’s dat niet tot doel had de gevangenen te laten werken maar om ze uit te roeien. Na de inval in de Sovjet-Unie gingen de nazi’s over tot systematische vervolging en vernietiging van de Joden, de Endlösung der Judenfrage. Onderdeel van de jodenvernietiging was het plan met de codenaam Aktion Reinhard, één van de grootste niet-militaire operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit omvatte de bouw van de vernietigingskampen Bełżec, Sobibór en Treblinka II in het bezette Polen, waar in 1942 en 1943 circa 1,5 tot 2 miljoen Poolse Joden werden vermoord in de gaskamers.

Kamp Sobibór

Sobibor 004Het volgende kamp dat we bezochten was Sobibór. Naar verluidt zijn in het kamp hier bijna 170.000 mensen vermoord – veelal Joden, Roma en niet-Joodse Polen – waaronder circa 34.000 Nederlandse Joden. Vorig jaar is door Poolse en Israëlische onderzoekers een belangrijke ontdekking gedaan. Sobibor 002Zij hebben de exacte locatie gevonden van de gaskamers van Sobibór. Dit is een belangrijke vondst want de Duitsers hebben de gebouwen eind 1943 gesloopt waarna er een een bos overheen groeide. De ontdekking levert het doorslaggevende bewijs van de aanwezigheid van gaskamers in het vernietigingskamp Sobibór.