Onderzoeksreis Tsjechië en Polen

Na ons bezoek aan Mauthausen en het bijzondere gesprek met Andreas Sulzer, waarover u hebt kunnen lezen in ons vorige blog vervolgden we onze reis naar Tsjechië.

Kamp Terezín

Terezin CZ 03Hier bezochten we het kamp/getto Terezín. Dit kamp staat beter bekend onder de Duitse naam Theresienstadt. Het is deTerezin CZ 02 naam van het fort binnen de Tsjechische vestingstad Theresienstadt. Doordat de stad werd beschouwd als een ‘grote vesting’, kreeg het fort de naam ‘kleine vesting’. Dit betrof het voormalige concentratiekamp. In de grote vesting bevindt zich het crematorium en een begraafplaats, erg indrukwekkend. De verschillende gedeelten liggen zo ver uit elkaar dat Terezín nauwelijks in één dag te bezoeken is.

Kamp Gross-Rosen

De volgende stop betrof de plaats Walbrzych in het zuidwesten van Polen (de regio Neder-Silezië). Vlakbij Walbrzych zou de op mysterieuze wijze verdwenen nazitrein diep verborgen onder de grond begraven liggen, waarover we eerder berichtten. Navraag bij meerdere mensen leverde niet veel nieuws op. Zodoende hebben we onze weg vervolgd naar het kamp Gross-Rosen. Voor 1945 behoorde het stadje nog toe aan Duitsland, inmiddels aan Polen. Gross Rosen Polen 02De nazi’s hielden er voornamelijk Joden gevangen, die gedwongen werden te werken in de nabijgelegen steengroeve. Er moest graniet worden gewonnen voor de bouw van de nieuwe hoofdstad Germania.

Klooster van Maximiliaan Kolbe

Verder hebben we het klooster van Maximiliaan Kolbe nabij Auschwitz bezocht. Hij werd als Rajmund Kolbe in 1894 geboren in het Poolse stadje Zdunska Wola. In 1907 trad hij toe tot de Franciscaner Minderbroeders. Klooster Maximiliaan Kolbe Oswiecim 02In 1910 nam hij zijn kloosternaam aan: Maximiliaan Maria Kolbe. Vanwege journalistieke verzetsactiviteiten werd Kolbe in 1941 opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz. Zijn naastenliefde was zo groot dat hij zich opofferde voor een medegevangene in Auschwitz, een vader van vier kinderen. Later is hij zowel zalig als heilig verklaard.

 

Het uitgebreide verhaal over zijn leven, hebben we opgenomen in ons boek-in-wording Silent Witness. Mocht uw interesse zijn gewekt, dan kunt u alvast voorintekenen op het boek dat naar verwachting in 2016 gaat verschijnen. Stuurt u ons dan graag een mailtje.