Mysterieuze nazitrein mogelijk gevonden

_LWS2748-2Er gaan al decennia lang de geruchten dat de nazi’s een trein vol geroofd goud, sieraden en kunstvoorwerpen hebben verstopt. Er kwamen aanwijzingen over de locatie waar deze mogelijk begraven ligt, nadat iemand dat op zijn sterfbed had onthuld. Dat zou op een traject tussen de Poolse steden Wroclaw en Walbrzych zijn. Een bodemscan wijst uit dat er inderdaad een trein ligt begraven.

Waardevolle kunstschatten

De trein zou aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn verdwenen, toen de Duitsers wegvluchtten voor de Russen. De Duitsers wilden niet dat de waardevolle kunstschatten, die ze uit Poolse musea en galerieën hadden geroofd, in de handen van de Russen zouden vallen. Ze laadden de kostbaarheden in een trein richting Wroclaw (destijds Breslau), maar deze kwam nooit op zijn bestemming aan.

Ondergronds tunnelcomplex

Nabij Walbrzych ligt het middeleeuwse Ksiaz-kasteel, dat in 1941 werd bezet door de nazi’s. Onder en in het gebied rond het kasteel bevindt zich een groot aantal tunnels, dat door dwangarbeiders is gegraven. Enkele locaties zijn ontdekt, maar een groot gedeelte van dit ondergrondse tunnelcomplex is (nog) niet in kaart gebracht. Mogelijk is de trein destijds een van deze tunnels in gereden. Na de oorlog is jarenlang tevergeefs naar de trein gezocht.
Er wordt voorlopig nog niet gegraven op de locatie. Uitgebreid bodemonderzoek moet eerst aantonen of zich geen gevaarlijke gassen of vallen in de trein bevinden. Pas als de veiligheid het toelaat, zal er begonnen worden met graven.