Jodentransporten

Beladen Treinen 01 - NS 4088Over het vervoer van de gevangenen naar de concentratie- en vernietigingskampen en de rol van de spoorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog is niet zoveel bekend. Reden om naar het Spoorwegmuseum in Utrecht te gaan en hier te spreken met de conservator en historicus Jos Zijlstra. Hij heeft zich twee jaar beziggehouden met dit onderwerp wat ertoe heeft geleid dat het museum een permanente expositie heeft gekregen met de naam Beladen treinen.

Staatsspoorwegen

Blikvanger van de expositie is bagagewagen NS 4088, bijzonder omdat dit type wagen bij de Jodentransporten werd Jumbo SS 731ingezet. De wagen werd gebouwd in 1914 met het doel expresgoederen en pakketten te vervoeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de wagen door de Duitsers aar Oost-Europa gebracht en is pas 60 jaar later, in 2002, in Roemenië gevonden. De wagen werd herkend dankzij de afkorting SS op de aspotten, wat stond voor Staatsspoorwegen, een voorloper van de huidige NS. Vandaag de dag is de wagen in het Spoorwegmuseum te bezichtigen, kun je getuigenissen van gedeporteerden beluisteren en informatie lezen over de rol van de spoorwegen tijdens de Holocaust.

Stoomlocomotief Jumbo

Alle transporten werden uitgevoerd door stoomlocomotieven. Op de foto rechts is de SS 731 te zien, met bijnaam Jumbo, die volgens Jos ook onderdeel heeft uitgemaakt van de Jodentransporten.

Meer informatie over de expositie Beladen treinen is te vinden op Het Spoorwegmuseum en op Beladen treinen.