Toespraak directrice kamp AmersfoortOp zondag 19 april j.l. vond de jaarlijkse herdenkingsdienst plaats van Kamp Amersfoort. Dit jaar was het precies 70 jaar geleden dat Kamp Amersfoort door de Duitse autoriteiten officieel werd overgedragen aan Loes van Overeem-Ziegenhardt, hoofd van de Dienst voor speciale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis.

Toespraak Donner

Toespraak JPH DonnerBij de herdenking hield Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, een toespraak. Ook hield oud-gevangene van het kamp de heer Van Hasselt een voordracht en verwittigde de vele aanwezigen van de beproevingen in het kamp ruim 70 jaar geleden.

De Stenen Man

Na twee minuten stilte ving het defilé aan bij het monument ‘Gevangene voor het Vuurpeloton’. Bij het beeld ‘De Stenen Man’ legden oud-gevangenen de eerste krans neer en de overige aanwezigen een roos.
Een krans wordt gelegd bij de Stenen Man

Overlevende Herman Otten

Voor ons project interviewden wij vorig jaar Herman Otten. Hij wist op spectaculaire wijze te ontsnappen uit Kamp Amersfoort en zijn vrouw – toen nog zijn vriendin – hielp hem buiten het kamp. Samen overleefden ze de oorlog.