Jan Peter BalkenendeMedio april vond de afsluiting plaats van de vijfde editie van de Israëlcursus die in februari, maart en april 2015 werd gehouden in het Israëlcentrum in Nijkerk. De laatste cursusdag, op 14 april, werd op een bijzondere wijze afgesloten. Oud-premier Balkenende en Holocaustoverlevende Betty Bausch spraken voor een volle zaal.

Verspreiden van kennis belangrijk

Balkenende sprak over het thema ‘Kennis van het verleden, hoop voor de toekomst’. Zijn bezoek aan het Holocaustherdenkingsmuseum Yad Vashem vBetty wordt bedankt door Jaap de Vreugdormde hiervoor de aanleiding. Balkenende werd er niet alleen verdrietig van, maar ook boos, zeker als je ziet hoe het antisemitisme weer oplaait, bijvoorbeeld in voetbalstadions. Volgens de voormalig CDA-leider is kennis van het verleden noodzakelijk voor een betere toekomst. Eén van de onderdelen van herdenken zou volgens hem daarom het verspreiden van kennis over de Holocaust moeten zijn. Dat valt volledig samen met een van de doelstellingen van ons project Silent Witness.

Overleefd door onder te duiken

Betty Bausch (96 jaar), een Joodse overlevende van de Holocaust die wij interviewden voor ons project, deelde deze avond ook haar imponerende levensverhaal. Betty bracht de jaBetty in gesprek met Jan Peterren dat Nederland door Nazi-Duitsland bezet was als onderduikster door. Ze wist de oorlog te overleven door bluf en doorzettingsvermogen. Haar echtgenoot, die net als Betty actief was in het verzet, overleefde de oorlog niet. Vele jaren na de oorlog schreef Betty samen met haar zus Lies, die verschillende concentratiekampen overleefde, het boek ‘Bewogen stilte’.
Geïnteresseerden kunnen de lezing nabestellen; er zijn video- en geluidsopnamen beschikbaar via de website van Christenen voor Israël.