In het noorden van Oostenrijk, nabij het kamp Mauthausen-Gusen, is een geheim ondergronds complex ontdekt dat vermoedelijk door de nazi’s is gebouwd om kernwapens en gifgassen te ontwikkelen. Het ruim 300.000 vierkante meter grote netwerk van tunnels en bunkers werd vorige week ontdekt door de Oostenrijkse filmmaker Andreas Sulzer.

Dwangarbeid gevangenen kamp Mauthausen-Gusen

Het omvangrijke gangenstelsel is waarschijnlijk gebouwd door gevangenen van kamp Mauthausen-Gusen in te zetten voor dwangarbeid. Vermoedelijk zijn er 320.000 dwangarbeiders te werk gesteld voor de bouw van gevechtsvliegtuigen van het type Messerschmitt Me 262 en de productie van atoombommen.

Verborgen onder de aarde en platen graniet

Er waren reeds vermoedens van het bestaan het complex maar was niet eerder gevonden omdat de ingangen lagen verborgen onder dikke lage aarde en platen graniet. Sulzer kwam het op het spoor nadat hij erover had gelezen in het dagboek van een Oostenrijkse wetenschapper die destijds voor de nazi’s werkte. De filmmaker heeft de intentie om deze opzienbarende ontdekking een hoofdrol te laten spelen in zijn volgende documentaire.

 

Bronnen:
International Business Times: Lost Nazi underground weapons testing bunker unearthed in Austria
Volkskrant: Enorme ‘atoombunker’ nazi’s ontdekt in Oostenrijk
Voor meer informatie en beeldmateriaal: Found, Hilter’s secret nuke plant