Topf & Zn 01 -op de voorgrond de oude toegangspoortIn 1878 werd in de Duitse stad Erfurt de firma J. A. Topf und Söhne opgericht, die zich specialiseerde in stookinstallaties en machines voor brouwerijen. De kleinzonen Ludwig en Ernst Wolfgang namen het door hun grootvader opgerichte bedrijf in 1935 over.

Samenwerking met de nazi’s

In het eerste oorlogsjaar kreeg J. A. Topf und Söhne een flinke financiële klap te verduren. Om het bedrijf te redden werden in 1940 eventuele morele bezwaren aan de kant geschoven en gingen de gebroeders Topf een samenwerkingsverband aan met het Reichssicherheitshauptamt. Deze RSHA had het beheer over de concentratiekampen van het naziregime. De broers leverden crematoria aan de kampen Dachau, Gusen en het Stammlager van Auschwitz.

Levering aan Auschwitz-Birkenau

Topf & Zn 02In oktober 1941 gingen de broers Topf samenwerken met Karl Bisschoff die belast was met de bouw van Auschwitz-Birkenau. Top und Söhne produceerde en leverde aan de SS’ers crematoria, die door ingenieurs van het bedrijf in het vernietigingskamp werden geïnstalleerd. Ook realiseerden zij de installatie van een ventilatiesysteem voor de gaskamers, waardoor een snelle luchtdoorvoer ontstond en vergassingen sneller achter elkaar konden plaatsvinden.

Na de oorlog

Na de oorlog pleegde Ludwig zelfmoord en Ernst Wolfgang probeerde in het Westen een firma voor crematoria- en afvalverbrandingsovens op te bouwen.

Vandaag de dag zijn de fabrieksgebouwen allemaal gesloopt. Het indrukwekkende, gerestaureerde administratiekantoor is opengesteld voor bezoek. Zie Erinnerungsort Topf & Söhne.