Memorial of DeportationHet enige concentratiekamp dat door de Duitsers op Frans grondgebied werd opgezet, Natzweiler Struthof, mag niet ontbreken in het boek Silent Witness. Deze locatie werd uitgekozen vanwege het graniet dat hier veelvuldig in de bodem aanwezig was. Het graniet moest worden gewonnen voor de bouw van de utopische wereldhoofdstad Germania, Hitlers visie voor toekomstig Berlijn.

Zware arbeid en slechte hygiënische omstandigheden

Mede dankzij mijn goede assistent en tolk Sjoerd van Gent kon ik deze trip goed voorbereiden. We werden dan ook goed en zeer behulpzaam ontvangen in het voormalige concentratiekamp. De heer Michaël Verry van Relations et Publiques heeft ons ruimschoots van informatie voorzien en wegwijs gemaakt. Dat bleek nodig want verscheidene historisch belangrijke zaken bevinden zich ver buiten het kamp, zoals de gaskamer, de steengroeve en het oude treinstation, dat nog geheel intact is. De gevangenen in Natzweiler moesten zware arbeid verrichten. Ze kregen weinig voedsel en de hygiënische omstandigheden waren slecht, waardoor velen het niet overleefden. In totaal werden in Natzweiler-Struthof veertigduizend mensen opgesloten, waarvan circa vijfentwintigduizend omkwamen. KZ Natzweiler-Struthof toegangspoort

Nacht und Nebel

Dit kamp was tevens bedoeld voor gevangenen die het predicaat Nacht und Nebel kregen, een speciale strafklasse bedoeld om mensen spoorloos te laten verdwijnen zonder hun familie ervan op de hoogte te stellen. Van de 590 Nederlandse verzetsstrijders die in Natzweiler gevangen hebben gezeten, hebben 280 het niet overleefd.