IMG_3470Een excursie naar gedenkplaats en museum Gedenkstätte KZ Dachau is in historisch opzicht zeer interessant. Het is waardevol en zinvol om met eigen ogen te zien en te horen wat zich hier heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog, om de mensen die wij in Nederland jaarlijks herdenken op 4 mei een gezicht te geven en om ons voor altijd te herinneren: dit nooit weer. Net als wij, kunt u de reis naar Dachau combineren met een bezoek aan Neurenberg. In het Neurenbergs Paleis van Justitie is wereldgeschiedenis geschreven: hier werden van 20 november 1945 tot 1 oktober 1946 24 leiders van het Naziregime berecht voor hun misdaden. Neuerenberg ligt praktisch op de route van Nederland naar Dachau. Mocht u een excursie overwegen, dan kan het onderstaande 5-daagse reisschema u mogelijk ondersteunen bij uw planning.

Dag 1
Vertrek uit Nederland met de auto. De reistijd naar Neurenberg bedraagt een uur of 6 (uiteraard afhankelijk van drukte op de wegen, oponthoud etc.). Overnachten kan bijvoorbeeld in het aangename Dürer-Hotel dat gelegen is in de Altstadt van Nürnberg, vlakbij de middeleeuwse stadsmuur en de Kaiserburg. Op loopafstand bevinden zich gezellige restaurantjes en Stuben. De omgeving van het hotel is karakteristiek Duits met veel historische bouwwerken. www.duerer-hotel.de

Dokumentationszentrum NeurenbergDag 2
Bezoek aan het Paleis van Justitie (zie foto boven), Bärenschanzstraße 72 in Neurenberg. Hierin zijn rechtszaal 600 te bezichtigen en het Memorium Neurenberger Processen dat inzicht geeft in de verdachte nazi’s en hun misdaden. Het proces is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van het internationaal strafrecht. Wie interesse heeft, kan ook een bezoek brengen aan het Dokumentationszentrum van de Reichsparteitagsgelände (zie foto links), Bayernstraße 110 in Neurenberg. De permanente tentoonstelling ‛Fascinatie en geweld’ gaat in op de oorzaken, verbanden en gevolgen van de overheersing door de naziʼs. Vanaf de iets verderop gelegen Zeppelintribune hield Hitler zijn welbekende toespraken. www.museums.nuremberg.de

Dag 3
Vertrek naar Dachau, vanaf Nürnberg is het nog een uur of 2 rijden. Wij kunnen Hotel Burgmeier aanbevelen, een vriendelijk familiehotel dat centraal is gelegen in het stadje Dachau. Het is ruim tien minuten rijden naar het voormalige concentratiekamp van Dachau. Vanaf het hotel kunt u wandelen naar Schloss Dachau met de paleistuin, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de stad. www.hotel-burgmeier.de

Barakken concentratiekamp DachauDag 4
Bezoek aan de KZ-Gedenkstätte Dachau, Alte Römerstraße 75 in Dachau. Dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Te bezichtigen zijn: het Jourhaus, het kampterrein met reproductie van twee barakken, de monumenten en religieuze gedenkplaatsen, de crematoria en de bunker (de toenmalige kampgevangenis). In het voormalige hoofdgebouw, het Wirtschaftsgebäude, is een museum ingericht met een permanente tentoonstelling en een filmzaal. Plant u ruim voldoende tijd in voor een bezoek, want de tentoonstelling is zeer informatief en uitgebreid. Het huren van een audioguide strekt tot aanbeveling, omdat u ook de belevingen kunt beluisteren uit de mond van overlevenden zelf in hun moedertaal (waaronder Nederlanders, Engelsen, Fransen). www.kz-gedenkstaette-dachau.de

Dag 5
Reisdag terug naar huis.