Dachau archiefWachten op heer Knoll die ons wegwijs zou maken in het archief van Dachau blijkt tevergeefs, hij is vandaag nog steeds ziek. Gelukkig kunnen we wel toegang verkrijgen tot het archief, dat in 1965 werd gerealiseerd bij de opening van het Dachau concentratiekamp als gedenkplaats. Het archief beschikt over 1200 films en meer dan 6000 foto’s maar wij hebben interesse in de persoonlijke verslagen. We hebben het geluk dat er nog verscheidene documenten blijken te zijn die geschreven zijn door Nederlandse en Vlaamse overlevenden en nooit eerder zijn gepubliceerd.

Kippenvel en vochtige ogen

Wat een bijzondere en meeslepende aantekeningen en memoires krijgen we onder ogen. Met kippenvel op het lijf en vochtige ogen lezen we welke gruwelijke vernederingen ze hebben moeten doorstaan, en in welke barre omstandigheden ze maanden- en soms jarenlang hebben verkeerd. We vergeten de omgeving en gaan volledig op in wat we lezen. Het is een wonder dat zij dit alles hebben kunnen overleven. Deze waardevolle informatie uit eerste hand resoneert nog dagenlang in ons hoofd, en stemt tot nadenken. Eén van de vele dingen dat me bijblijft is dat er blijkbaar onder de gevangenen onderling ook een pikorde was. Het verbaast mij hoe ze onderling over elkaar dachten en spraken.

 

Ik zou dolgraag hier enkele citaten delen, maar vóór publicatie moeten we vanzelfsprekend eerst contact opnemen met een medewerker van het archief, die toestemming zal vragen bij de overlevende of de nabestaanden. Is uw belangstelling gewekt? U kunt alvast voorintekenen op het boek Silent Witness dat eind dit jaar verschijnt. Stuurt u dan een mailtje naar info@because-we-care.eu.