Symbool voor macht en dominantie – op het congresterrein

Tot slot bezoeken we de Reichsparteitagsgelände, de terreinen waar de NSDAP – de partij van de nationaalsocialisten – van 1933 tot en met 1938 haar partijdagen hield. Het stond symbool voor de macht en de dominantie van het

Zeppelinveld

naziregime. Albert Speer, Hitler’s architect ontwierp het congresterrein dat onder meer het Zeppelinfeld (zie foto), de Luitpoldarena, een marcheerveld, congreshallen, een sportstadion, een cultuurgebouw en een laan voor parades zou moeten gaan omvatten. Echter, een megalomaan project dat nooit volledig is voltooid.

 

Zeppelinveld 02

Een desolate sfeer

Jammer is dat we het Zeppelinfeld niet meer in zijn geheel kunnen overzien. Er staan hekken over de gehele breedte die het terrein in meerdere stroken verdelen. Als wij er zijn tegen zonsondergang hangen er skaters rond die hun kunsten met het skateboard vertonen. Pal erachter is een voetbalstadion gebouwd, dat na diverse namen te hebben gehad inmiddels Grundig Stadion heet. Om de sfeer te beschrijven die hier deze avond hangt, benadert ‘desolaat’ deze het dichtst.
LWS1134-NB-Documentatiecentrum

Fascinatie en geweld

In de noordelijke vleugel van de congreshal, gebouwd voor 50.000 mensen maar nooit afgebouwd, bevindt zich vandaag de dag het Dokumentationszentrum. Het heeft de functie van een museum en huisvest de permanente tentoonstelling ‛Fascinatie en geweld’ die de oorzaken, de verbanden en de gevolgen van de overheersing door de nationaalsocialisten in beeld, geluid en tekst brengt.