24 kopstukken van naziregime berecht – in de rechtszaal

MarianneWe benutten onze dag in Neurenberg – de eerste dag van onze trip – goed. Na verscheidene mailtjes over en weer hebben we op voorhand geregeld dat we een bezoek kunnen brengen aan Schwurgerichtssaal 600 in het Paleis van Justitie. Het is het grootste gerechtsgebouw in Beieren en nog steeds in gebruik. Saal 600 is de rechtszaal waar 24 kopstukken van het naziregime zijn berecht van 20 november 1945 tot 1 oktober 1946, wat de geschiedenis is ingegaan als de Processen van Neurenberg.

Oorlogsmisdadigers

Het gedeelte van de zaal waar destijds het publiek en de toeschouwers mochten plaatsnemen is ook nu opengesteld voor publiek. Als pers mogen wij bovendien ook het gedeelte van de zaal in waar de rechters, de verdediging, de getuigen, de vertalers en natuurlijk de aangeklaagden zich bevonden. Het is bijzonder om in deze zaal te zijn waar oorlogsmisdadigers als Hermann Göring, Rudolf Hess, Albert Speer, Joachim von Ribbentrop en Alfred Jödl hun straf te horen hebben gekregen.

De kracht van verbeelding

Ondanks dat de opstelling van het meubilair na de Processen is veranderd, kost het ons niet veel moeite om het rijtje nazi’s in onze verbeelding in de banken te zien zitten. Voor ongeveer de helft van hen luidde het vonnis doodstraf door ophanging, een deel kreeg een lange gevangenisstraf opgelegd en een enkeling werd vrijgesproken. Hermann Göring pleegde twee uur voor de voltrekking van de doodstraf zelfmoord door de inname van gif.